Arrangementer / Finn Reiner - HOM

Finn Reiner - HOM

Finn Reiner fortalte om sit musikliv og Holbæk og Omegns Musikskole

Tekst og foto: Bente Mohrbutter.
 
Besøg på Holbæk og Omegns Musikskole, Krovejen 26, 4571 Grevinge.
 
Den 4. september var foreningen på besøg på Holbæk og Omegns Musikskole, hvor Finn Reiner fortalte om sine mange år med musikken.

Finn Reiners farfar byggede stedet, som var som de fleste husmandssteder, de flyttede ind i det i 1908, hvor Finns far allerede var født. Finns farfar havde et tømrerværksted i Grevinge, men har nok haft hjælp af andre til byggeriet. Der var beboelse og ko-, heste- og svinestald. Der var 6 tdr. land til. Så der skulle jo slides for at få det til at løbe rundt. Lidt senere erhvervede de sig noget jord på Lammefjorden og dyrkede gulerødder. Forældrene flyttede ind i 1931 og alle boede der sammen.

Da Finn var dreng og legede med andre drenge der kom på besøg, lavede de et lille orkester ved hjælp af at tromme på papkasser og synge. Det var starten på de første musikalske udfoldelser. Men Finn ønskede sig meget en harmonika, det var der ikke penge til, men han havde en trøje med firkanter på begge sider, så legede han at han spillede og sang til. Det provokerede han med et par års tid, og så i julen 1957 fik han alligevel en harmonika. Han spillede efter gehør og fik ingen undervisning.
 
Harmonikaen spillede han så meget på, at han et år efter kunne spille sammen med sin bror til deres mosters sølvbryllup i København. Kort tid efter fik han dog en lidt større harmonika, og han begyndte at få lidt undervisning i Holbæk. Ved opvasken derhjemme tog Finn og hans mor alle de nyeste sange fra ugebladet "Tempo".

Omkring konfirmationsalderen begyndte Finn sammen med nogle andre unge musikere at spille til skoleballer og ungdomsfester. I 1963 var han sammen med nogle helt andre musikere kommet så langt, at de fik deres første betalte job på restaurant "Kattegat", det var sommerjob hver lørdag. De var 3, der spillede sammen under navnet "Blue Star". De spillede dansemusik i et par år, men i 1965 skulle der ske noget andet, så Finn startede "Happy Boys", som var et helt andet koncept med lidt mere dansktoppræget musik. De fik også flere faste jobs.

Vi springer lidt tilbage: Efter realeksamen mente Finns far, at han skulle have en uddannelse, det diskuterede de lidt, men han stod fast, hvilket Finn senere var ham meget taknemmelig for. Det blev til en kontorplads på Holbæk Slagteri, derefter job hos President Møllerimaskiner som eksportassistent. Spillede meget ved siden af. Derefter ind som soldat. Efter endt soldatertid ville Finn gerne leve af at spille, hvortil hans far sagde, at nu var han voksen og kunne selv bestemme.

Der kom nu rigtig godt gang i "Happy Boys". I 1966 startede de med popballer i Engelstrup forsamlingshus til en entré af 5 kr. Der kom rigtig mange til ballerne, så foreningen "Beathouse" blev startet i Engelstrup Forsamlingshus med Finn Reiner som formand, Der kom virkelig mange mennesker, det blev kørt som søndagsarrangementer.
 
Finn blev næsten kimet ned, alle ville op og spille i "Beathouse", i løbet af 7 måneder fik foreningen 1200 medlemmer, det var fantastisk. Der var store navne som Red Squares og Peter Belli og Ulvene. Det største navn var det engelske Manfred Manns Orchestra. Der var gratis buskørsel fra Holbæk, Kalundborg og Nykøbing, alle arrangementer var selvfølgelig med sodavand.

Finn valgte dog efterhånden at overlade "Beathouse" til andre og selv at satse mere på musikken og turnerede rigtig meget rundt med faste jobs alle mulige steder i landet og også i Norge. På dette tidspunkt begyndte Finn også at tænke på at gå i gang med noget undervisning. Han begyndte på Malta-skolen på Amager, han kom til at prøve at spille alle instrumenter, man skulle kunne det hele, sagde lederen af skolen.
 
Da Finn havde gået der et års tid, sagde lederen til ham, at han skulle til at undervise. Nej, Finn skulle kun lære at spille, så blev der ikke talt mere om det, men en dag var en af assistenterne syge og så sprang Finn til alligevel, og det gik også rigtig godt.
 
Lederen mente også at Finn skulle starte en afdeling derhjemme. Det blev til Holbæk og Omegns Musikskole, hvor Finn kørte rundt og underviste på skolerne, der var endnu ingen kommunal musikskole. De 2 musikere fra "Happy Boys" var også med til at undervise. Skolen startede i 1970.

Finn kendte en cykelsmed, Carl, i Nykøbing, som lavede plader, det ville Finn gerne prøve, så i 1972 startede han pladeselskabet Reca, det var med spændende navne som Kaj Løvring, Erik Påske, Slange-Annika m.fl.. En stor produktion var "Jomfruburet" med Gerda Gildbo og Hans Peter Åses orkester, men det var ikke noget, der kom længere.

På egen orkesterfront stoppede "Happy Boys" da en af musikerne ønskede at stoppe, og Finn oprettede så et nyt orkester "Clear Sound", som Reca også indspillede en plade med, som Finn spillede for os.

I 1975 foreslog Finn sin far, at han ikke skulle have køer mere, så Finn fik lov at tage kostalden med til musikskolen, men det var noget af et kunststykke at omdanne en kostald til undervisningslokale. Det kørte et stykke tid, hvorefter grise- og hestestalden også blev inddraget. Det var jo rigtig dejligt.
 
Omkring det tidspunkt fik skolen også lokaler i Holbæk, i Studiestræde 3. Der var 3 lokaler på loftet, som det startede med, senere hele 1. og 2. sal med. Til sidst købte Finn hele huset, og der blev lavet 2 bandlokaler i stueetagen. Senere kom også en sidebygning til.

I Gundestrup blev salen bygget til i 1997 med scene inde bagved. Det første salen blev brugt til, var en udgave af Jesus Christ Superstar, eleverne spillede og Finn var meget stolt. Mange arrangementer blev herefter flyttet hjem.

"Clear Sound" kørte godt, men Finn havde længe ønsket noget større, han stilede mod et Big Band. Det blev til Reiners Big Band, som lavede deres første CD bl.a. med "Marina". I 2002 blev bygget endnu en sal på, så nu er der plads til store arrangementer, bl.a. nytårskoncerter.
 
Big Bandet har haft utrolig mange ture rundt i Europa: Spanien, Italien, Tyskland, Holland, Ungarn, Polen, Finland, Sverige og Norge. Der er lavet 8 CD, og den største succes er et nr., der kom på Danmarks Radios dansktop. Musikskolen ligger nu på et nogenlunde passende niveau med 27 lærere og 500 elever.

I pausen var der lejlighed til at gå rundt og se på skolen, og efter pausen sang skolens rytmiske kor et par sange, det var en dejlig overraskelse. Hele aftenen var en rigtig god oplevelse med en meget veloplagt Finn Reiner, der meget engageret fortalte om det, han altid har brændt for og stadig gør, nemlig sin musik og sin skole.
Dragsholm Lokalhistoriske Forening