Arrangementer / Lammefjordens 100 års jubilæum 1973.

Lammefjordens 100 års jubilæum 1973.

 
 

Arne Andersen kommenterede filmen.


De mange tilhørere.

Selv om meget er sagt og skrevet om Lammefjorden, kan Dragsholm lokalhistoriske Forening altid være sikker på, at er dette emne på programmet, så strømmer folk til. Det var også tilfældet tirsdag den 15. september, hvor Arne Andersen kommenterede og Jens Hjorth viste filmen fra Lammefjordens 100 års jubilæum. Der var fuldt hus og alt optaget, så desværre måtte de sidste gå forgæves, hvilket vi beklager, men der må simpelthen ikke være flere i salen efter brandmyndighedernes regler.

Lammefjordsfilmen fra 1973 er optaget af fotograf Erik Mikkelsen og betalt af Dragsholm kommune som en gave til Pumpe- og Digelauget. Jubilæet var en stor begivenhed, som satte mange mennesker i gang. Der blev også fremstillet et relief, der hvor man lukkede dæmningen for 100 år siden. Holmer Trier tegnede det, og fliserne blev fremstillet på Knabstrup teglværk. Niels Raunsbæk foretog murerarbejdet og satte dem op, og det står fint endnu.

På filmen så man som noget af det første, at der blev lagt kranse på alle gravsteder, hvor der lå Lammefjordspionerer.

På dæmningen var der stormvejr, så flagstængerne var væltet om natten og måtte så rejses igen. Skolebørnene havde fået en fridag for at komme ud og se Dronning Margrethe, som på det tidspunkt kun havde været dronning 1 år. Klausen fra Combi Camp havde sørget for telt så dronningen og prinsen kunne sidde i læ. Der var selvfølgelig en række taler og musik af ungdomskorps, man så flere ministre og andre honoratiores til stede. Efter afsløring af relieffet spadserede man sammen med dronningen og prinsen hen til Pumpestationen. Pumpemester Finn Petersen viste rundt og fortalte om Pumpestationen. Dronningen og Prins Henrik skrev også i gæstebogen.

Dette var den mere højtidelig del af jubilæet, der var stor fest i Strandparken i Holbæk om aftenen for repræsentanter for regeringen m.fl. og i Fårevejlehallen for andre, der havde lyst til at fejre jubilæet og desuden andre festligheder forskellige steder i de efterfølgende dage. Der var bl.a. byfest i Byparken i Fårevejle Stationsby og et langt kaffebord på Adelers Alle. Der var udstillinger, bl.a. med en model af Søren Andreasens græshytte. Birgit Krogh havde fremstillet en meget flot collage med produkter fra virksomheder i Dragsholm kommune, og det var ikke så få dengang.

Der har virkelig været en bred vifte af arrangementer dengang, som det var spændende for nogle at se og andre at gense. Det blev en rigtig god aften, hvilket en veloplagt Arne Andersen havde sin del af æren for, med sit kendskab til mange personer, godt suppleret af tilhørerne, og krydret med små lune bemærkninger og anekdoter. Til sidst hørte vi en lille båndoptagelse med Arne Andersens farfar, som også var en af de første på Lammefjorden.
 
Tekst og foto: Bente Mohrbutter.

Dragsholm Lokalhistoriske Forening