Arrangementer / Rejsen til Amerika

Rejsen til Amerika

Rejsen til Amerika

Foredrag af journalist og forfatter, Ole Sønnichsen. Tirsdag den 25. november

Tekst: Ole Sønnichsen
Foto: Bente Mohrbutter
 
"Rejsen til Amerika – Drømmen om et nyt liv"

Et halvt hundrede mennesker fandt den 25. november vej til Aksen for at høre foredraget med journalist og forfatter, Ole Sønnichsen, om "Rejsen til Amerika", som Dragsholm lokalhistoriske Forening havde indbudt til.
 
Det kom de ikke til at fortryde, for Ole Sønnichsen er en rigtig god fortæller, der havde gjort et meget stort arbejde med research til sin bog af samme titel som foredraget.

Der er skrevet en del om den danske udvandring: lokalværker, digte og romaner, men der er ikke skrevet det store danske udvandringsværk, så det har Ole Sønnichsen her gjort med sin første bog, som udkom efteråret 2013, og bind II som kommer til foråret.
 
Ole Sønnichsen var første gang i U.S.A. for at opsøge sin mormors svoger, som var udvandret i starten af 1900-taller og boede på et plejehjem i Solvang, Californien. Lige siden har Ole Sønnichsen haft lyst til at fortælle den danske udvandringshistorie.

Hans bog beskriver, hvad der sker fra 1850-1920. I det tidsrum udvandrede over 300.000 danskere = 10% af den danske befolkning. De udvandrede fra "bunden" af Danmark, det fattige Danmark. Man har sagt, at folk drog ud for at finde guld i Amerika.
 
Det er en myte, 90 % levede et hårdt liv i Danmark og kom også til at leve et hårdt liv i Amerika, men deres børn fik en bedre fremtid derovre, og var sat godt i vej af deres forældres kamp for at give dem et bedre liv end i Danmark.

De kom til et U.S.A., hvor der skød nye byer og kæmpeindustrier op hele tiden, de kom til et U.S.A., der er blevet til det U.S.A. v kender i dag, fordi der kom en masse udvandrere, 34 mill. europæere kom der i de 70 år.
 
Det har været en kæmpebeslutning at udvandre, mange havde kun været i den nærmeste købstad, nu kom man til et helt nyt land og et helt nyt sprog, så der har virkelig været lyst til at udvandre. Det var en ultimativ beslutning, man havde spinket og sparet for at komme af sted, og man vidste, at man nok ikke kom hjem igen.

Der er ikke noget, der i Ole Sønnichsens bog er "fundet på" , den er lavet på bagrund af research i arkiver i Danmark, Tyskland, England og USA, dagbøger, breve, tegninger, erindringshistorier, kort og postkort.

Ole Sønnichsen gennemgik nogle historier om nogle bestemte personer for at fortælle noget om forskellige typer af udvandrere. I 1850erne var i høj grad en bølge af religiøs udvandring, for 1870-80erne var det mest udvandring fra landet og i 1890 igen den fattige landbefolkning, tit inspireret af andres beretninger og fra 1900 var det især de ufaglærte fra byerne.

Det var et rigtig godt foredrag af Ole Sønnichsen med utrolig mange oplysninger om personerne, der udvandrede, hvordan de udvandrede, og hvordan det gik dem, det bliver for meget at beskrive her, men læs selv bogen, selv glæder jeg mig meget til at læse nr. 2.

Bente Mohrbutter
Dragsholm Lokalhistoriske Forening