Arrangementer / Min farmor og de andre faldne kvinder og englemagere

Min farmor og de andre faldne kvinder og englemagere

Min farmor, de andre faldne kvindemagere og englemagere var overskriften på et foredrag som vi indbød til den 18. februar 2019.

Henning Frandsen der kommer fra Fyn, gav de mange fremmødte, ca 50 personer et spændende men også et ret uhyggeligt historisk tilbageblik. Man forstår simpelthen ikke, at man har kunne behandle mennesker så grusomt.
Piger fra de lavere samfundsklasser er gennem århundreder, ikke blevet regnet for noget, -hverken af samfundet eller retssystemet.
I 1700 tallet fik vi fortalt, at der var fri adgang til pigeværelserne. Lovgivningen var udfærdiget så det kun var den stakkels pige, der blev straffet, hvis det gik galt.
Pigerne fik hårde straffe, hvis de havde sex udenfor ægteskab, fødte et barn der døde – det kunne give helt op til 4 års fængsel - eller valgte fosterfordrivelse. Nogle var så hårdt pressede, at de selv slog deres barn ihjel.
På Christianshavn var der tidligere et kvindefængsel. Her sad kvinderne isoleret 23 timer i døgnet. De måtte ikke tale med andre end fængselspersonalet.

Erik Frandsen fortalte også om en kvinde der hed Dagmar Overby, hun var en såkaldt englemagerske. Hun tog sig betaling for at adoptere uønskede børn fra fattige og ugifte kvinder, som ikke så anden mulighed end at skille sig af med barnet. Efter adoptionen slog hun så bare barnet ihjel. Hun blev i 1921 dømt for at have dræbt 8 spædbørn.

Først i slutningen af 1800 tallet begyndte kvinderne at røre på sig. I 1871 blev dansk kvindesamfund oprettet - 1899 Danske kvinders Nationalråd - 1901 Kvindeligt arbejderforbund – 1911 Kvindedagen den 8. marts – 1908/1915 Stemmeret og valgbar – 1970 Rødstrømpebevægelsen.

Tak for et godt og informativt foredrag.

Henning Frandsen
Foto: Kim Knudsen
 
 
 
 
 
Dragsholm Lokalhistoriske Forening