Arrangementer / Åsvandring på Fårevejle Ås v. Ole Holst.

Åsvandring på Fårevejle Ås v. Ole Holst.


Ole Holst, der ledede turen.


Ca. 90 deltog i turen.


Man drak kaffe i Boels have.
 
 Åsvandring på Fårevejle Ås.

Den 13. juni havde lokalhistorisk forening i samarbejde med Ole Holst arrangeret en ”åsvandring”, som startede fra Hyllebo, Åsvej 1. Ca. 90 personer var mødt op til denne begivenhed i et rimelig godt vejr. Ole Holst ledede turen og fortalte om personer og steder fra 1950'erne.

Ole Holst stammer selv fra Øshøjgården, som var et lille husmandssted med 2 heste, 6 køer, svin, høns, duer og kaniner. På selve Åsen lå der 12 husmandsbrug, hvor der var mellem 2 og 4 børn, og som alle havde ca. 15 tønder land – og ca. det samme antal dyr.

Børnene skulle hjælpe til med alt. Jo ældre man blev, jo mere skulle man være med til, det gjaldt f.eks. køre møg ud, pløje, høste hakke roer og meget andet. Det med at lege kom i anden række.

7 år gammel skulle man jo i skole, og de der boede på den rigtige side af gærdet kom til Fårevejle centralskole, de andre kom til Ordrup forskole de første 4 år. På centralskolen skulle man stå på række, mens lærerne så på, indtil skoleinspektør Alfred Nielsen og førstelærer Bjarne Møller kom ud. Så var der ro. Når man skulle hjem fra skole, skulle alle fra Åsen dreje til højre ved M. Andreasen, Manufaktur, Bedst og billigst, i Fårevejle.

Ole fortalte om alle de handlende, der kørte rundt på landet med varer. Han fortalte også om, hvordan det var at have partstelefon: hvis noget hastede, skulle man bare spørge centraldamen, om dem, man skulle ringe til, var hjemme – hun vidste alt.

Ole Holst fortalte meget mere om Åsen og sin barndom og ungdom der.

Derudover fortalte han om den store turistattraktion i årene omkring 1960: det var de store tulipanmarker ved Hagesholm. Der blev udviklet specialmaskiner til optagning af tulipanløgene, som blev bearbejdet på Coma Løg ved Gislinge, det var et hollandsk firma.

Imidlertid fandt hr. og fru Thomsen fra Fårevejle, at Hyllebo var et godt traktørsted. Det var oplagt at kontakte vognmændene, der kørte rundt med de mange turister på Lammefjorden, så de begyndte at køre til Hyllebo med gæster. Der var hvide borde og bænke, så kunne folk sidde og se udover hele Lammefjorden med alle tulipanmarkerne.

De byggede det røde hus ved siden af, så de var tættere på deres forretning, som bestod i, at man kunne købe kaffe, pandekager med is og stikkelsbærsyltetøj samt solbærrom.

Da de stoppede, købte Karla, Jette og Boel stedet og fortsatte lidt med traktørstedet, for derefter at rive det helt ned og bygge det man nu ser her.

Den medbragte kaffe blev drukket i Boels have, så det blev en rigtig nostalgisk aften med Ole Holst, som er en rigtig god fortæller, iog en vellykket tur på Åsen.


Ref.: Bente Mohrbutter (efter uddrag af Ole Holst' manuskript)

Foto: Dede Bemberg.











Dragsholm Lokalhistoriske Forening