Arrangementer / "Da elektriciteten kom til Nordvestsjælland"

"Da elektriciteten kom til Nordvestsjælland"

Niels Sveistrup (t.h.) aftaler de sidste detaljer med Kaj Bentsen.

 
”Da elektriciteten kom til Nordvestsjælland”

Den 15. november havde Dragsholm lokalhistoriske Forening igen et foredrag på programmet, nemlig ” Da elektriciteten kom til Nordvestsjælland” med tidligere kommunikationschef ved NVE i Svinninge, Niels Sveistrup, Slagelse, som foredragsholder.

Hvis man spørger, hvad elektricitet er, svarer folk meget forskelligt: f.eks. ”det er når man tænder på kontakten” eller ”det er når der er nogle ledninger”. Men elektriciteten er en kraft, som kaldes elektricitet, fordi de gamle grækere opdagede, at når man gned et stykke rav, kunne man samle noget op med det, der opstod altså en kraft, og rav hedder på græsk ”Elektro”, deraf elektricitet.

I renæssancen er der en række personer, som har hjulpet elektriciteten på vej, f.eks. Benjamin Franklin, som eksperimenterede med at sende en drage op i en tordensky og trak gnister ud af snoren. (Et eksperiment som det ikke er tilrådeligt at gentage). Men man fandt ud af, at der var en sammenhæng mellem alle disse naturfænomener. Sveistrup fortalte også om Galvani og Voltas opdagelser, men det var H.C. Ørsted, der første gang beskrev, hvad det er der sker, når der går strøm i en ledning. Han betragtes også som den, der har fundet sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme.

I slutningen af 1800-tallet opstod rundt omkring kraftværker i forskellige systemer, store firmaer begyndte at lave elektriske kraftværker. I 1871 får man store lamper op ved Sortedamssøen, men den helt store begivenhed var den 26. maj 1892, da fejrede Christian IX sit guldbryllup, og i den anledning tændtes gadebelysningen på Kongens Nytorv for første gang. En urmager i Køge er den første, der begynder at sælge elektricitet, han havde en jævnstrømsgenerator i sin kælder og leverede jævnstrøm til et par nærliggende butikker. I 1907 bygger man i Skovshoved det første højspændingsvekselstrømsværk, og overvejelserne begyndte nu også ude på landet.

Derefter begyndte byelektricitetsværkerne f.eks. Holbæk. Der blev ikke bygget i Nykøbing Sjælland, for i 1913 var der bygget et højspændingselværk NVE i Svinninge: I Nykøbing havde man et kommunalt elværk, men de købte strømmen hos NVE. Nu begynder det at handle om højspænding her i Nordvestsjælland, og der kan man ikke komme udenom Jørgen Andersen, som var arketypen på en initiativtager og igangsætter. Niels Sveistrup fortalte om hele projektet og hele udviklingen af elektriciteten i Nordvestsjælland igennem tiden, se evt. jubilæumsbogen ”Da elektriciteten kom til Nordvestsjælland” som udkom ved NVE's 75 års jubilæum.

Det blev en meget interessant aften med en rigtig god foredragsholder, Niels Sveistrup, som også forstod at krydre foredraget med små morsomme digte om elektricitet i forskellige sammenhænge.

Tekst og foto: Bente Mohrbutter











Dragsholm Lokalhistoriske Forening