Arrangementer / Hoeve Sanatorium

Hoeve Sanatorium

Tirsdag den 20. februar i Aksen i Asnæs: Foredrag af  Marianne Poulsen og Per Kristiansen, om deres tid som tidligere lærere på Skolen ved Høve Strand.
 

Marianne Poulsen og Per Kristiansen.
 
Et udsnit af tilhørerne.
 
 
Høve Sanatorium/Skolen ved Høve Strand.

Det første foredrag i 2018 var et foredrag om Høve Sanatorium af Marianne Poulsen suppleret af Per Kristiansen, begge tidligere lærere ved Høve Sanatorium. Høve Sanatorium blev startet i 1910 af 2 lærere, Sofus Frank og Joakim Larsen, som begge stammede fra Odsherred. De fandt ud af, at der var nogle børn fra Frederiksberg, der kunne trænge til noget frisk luft, og at Høve Strand var et godt sted til et sanatorium. Sanatoriet er tegnet af en arkitekt A. S. K. Lauritzen, det var fint, men der var meget øde, ikke et træ eller en busk i starten.

Marianne havde medbragt mange billeder bl.a. af bygningerne, f. eks, et af sovesalen med plads til 130 børn. Spisesalen var fantastisk med hvælvinger og flotte lamper, over døren var et religiøst maleri af Andreas Friis. Der var også et billede af det første pigehold fra 1910 i forskelligt tøj, når man ankom fik man ellers udleveret ens tøj, så det måtte være, da de lige var ankommet. 2. hold var et drengehold, også 130 børn. Børnene kom med tog fra hovedbanen til Asnæs station, og så gik de op til Høve Sanatorium. Forstanderen hed Oluf Larsen.

Dette var lidt af starten på en meget spændende og interessant foredrag, med mange billeder og fine fortællinger fra de to tidligere lærere om Høve Sanatorium til det stoppede i år 2000.
 
Foto: Bente Mohrbutter
Dragsholm Lokalhistoriske Forening